e
sv

Internetteki itibarınızı nasıl korursunuz?

498 Okunma
avatar

Yasin

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Maslow’un üçgenini bilmeyen yoktur. İnsanın başarı, saygı görme ve itibar gibi ihtiyaçları piramidin yukarı basamaklarında bulunur. Yaşadığımız bu zaman diliminde, kendimizi ifade ve sunum biçimimiz, dış dünyanın bizi algılaması gibi etkenler; profesyonel ve kişisel hayatımızda çok önemli olgular. Peki, hiç düşündünüz mü? Sanal alemdeki itibarınız ne durumda ve onu nasıl koruyacaksınız?

Günde onlarca defa; fotoğraflarımızı paylaşıyoruz, yazılar yazıyoruz, yeni açılan, gözümüze hoş gelen, trend olabilecek ya da olmuş sitelere kendimize ait kişisel bilgilerimizi giriyoruz. Hem de çoğu zaman hiç duraksamadan, ikinci kez düşünmeden, internette paylaştığımız şeyin orada SONSUZA KADAR kalacağını bile bile.

Peki internette nasıl bir itibarımız var ve bu itibarımızı nasıl koruruz?

Elbette internetin hangi noktasında olduğunuzu en basit yoldan adınızı “Google” arama motorunda arattırarak bulabilirsiniz. Bu aynı zamanda sizin hakkınızda neler söylenmiş ona ulaşmanızı da sağlayabilir. Ancak kaldırmak ya da gizlemek istediğiniz; hakkınızda yazılmış olumsuz bir yazı, uygunsuz bir fotoğraf, ya da hakkınızda düzeltmek istediğiniz yanlış bir bilgi olabilir.

Aynı zamanda son bi-kaç senedir etkisi çok büyük olan Twitter veya Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde de kendinizi arayıp bulabilirsiniz.  Facebook’ta; Facebook Graph uygulaması gibi araçlar sayesinde hızlı bir arama yapabilirsiniz. Ya da facebook profilinizde bulunan “Başkasının Gözünden Gör” sekmesiyle 3.bir kişiymiş gibi (arkadaşlarınızı haricinde) dış dünyadan nasıl göründüğünüze bakabilirsiniz. Yine kaldırmak istediğiniz, hoşnut olmadığınız bir içerik varsa bununla ilgili olarak bazı adımları takip edebilirsiniz. Örneğin istemediğiniz bir fotoğrafta etiketlendiyseniz bunu kaldırabilir, fotoğrafı ekleyen kişiye bu fotoğrafın kaldırılmasını söyleyebilirsiniz.

ONLINE İTİBAR NASIL ARTIRILIR & KORUNUR ?

İlk önce sosyal medya üzerinde adınıza ait tüm hesapların size ait olduğundan emin olmalısınız. Bu sayede hem geniş bir portföye sahip olursunuz hem de hakkınızda kendi adınızla yayınlanacak olumsuz bir yazı ya da içeriğinin önüne geçmiş olursunuz. Güvenliğiniz açısından açmış olduğunuz tüm hesapların ayrı ayrı farklı kullanıcı adları ve şifreler ile açılmış olduğundan emin olmalısınız. Şifrelerin çok sayıda olması canınızı sıkmasın; bilgisayarınızda tek bir şifreyle yönetebileceğiniz bir şifre yönetimi yazılımısayesinde bu durumun da üstesinden gelebilirsiniz.

Eskiden çoğumuz internetin bilinmezliğinde kaybolduğumuzu sanır isimlerimiz yerine rumuz kullanarak bizi kimsenin bulamayacağını düşünürdük. Internet artık o kadar bilinmez değil. Internet dünyası artık şeffaflaşmış olarak karşımıza çıkıyor. Herkes, sosyal medyada, konum vb. uygulamalarında,  rahatlıkla karşımıza çıkabiliyor. Kimi bulmak istersek bulabiliyoruz. Bu nedenle internet dünyasında doğruyu paylaşmak çok önemli. Zira hakkımızda yalan yanlış bir bilgiyi paylaştığımızda bunu geçmişten birisinin gelip de çürütme olanağını göz önünde bulundurmak lazım. Buna göre online itibarımıza sürekli olarak “kronolojik tecrübelerimizi” eklemekte fayda görüyorum. İş başvurusu yaptığınız kurum hakkınızda araştırma yapmak istediğinde bu şekilde düzen ve nizamla karşılaşacak bu da hakkınızdaki düşüncenin olumlu olmasına sebep olacaktır.  (Örn:Linkedin)

  • Elbette internette bilgilerinizi paylaşırken aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çok fazla bilgi demek kötü niyetli insanların sizi internette kopyalaması demektir. Bu nedenle sadece temel ve gerekli bilgilerinizi paylaşmanızda fayda var. Internet sitelerindeki gizlilik ayarlarını belirli şahıslara göre ayarlamak da güvenliğiniz açısından faydalı olacaktır.

OLUMSUZ BİR DURUM MU VAR ÇÖZÜM BASİT: GÜNCEL & AKTİF OLUN!

Örnek bir senaryo üzerinden gidelim. Diyelim ki: Internette hakkınızda olumsuz bir yazı yazıldı. Bu olumsuzluğu gidermenin en güzel yolu hakkınızda olumlu ve güncel olan bilgileri paylaşmanızdır. Çünkü siz ne kadar güncel ve aktif olursanız, olumsuz olan o kadar aşağılara inecektir. Bu durumu Facebook Timeline ya da Google’da aşağılarda çıkan sayfalar gibi de düşünebilirsiniz. Gerçi hakkınızda sansasyonel bir durum varsa, bunun önüne geçilebileceğinizi düşünmüyorum.

Türk Ceza Kanununa göre hakkınızda bir aşağılayıcı hakaret tarzı bir suç oluştuğunu düşünüyorsanız en yakın Cumhuriyet Savcılığı ya da Kolluk Kuvvet birimine giderek “suç duyurusunda” bulunabilirsiniz. Elinizdeki tüm belge ve bilgileri vermeyi unutmayın zira en ufak bir bilgi şüphelinin tespitinde önem arz etmektedir.

Bilenler bilir, Facebook son zamanlarda Sosyal Ağ araması Türkçeleşmiş adıylaFacebook Graphs’ı duyurdu. Şu anda ülkemizde etkin halde değil ancak çok yakın bir zamanda birçok meraklı kullanıcı tarafından kullanılacağı aşikâr. Zira bu arama motoru sayesinde, kaç arkadaşınızın hangi yemeği sevdiğini, hangilerinin 1990 yılı öncesine ait fotoğrafları olduğunu bulabileceksiniz. O yüzden buradaki ipuçlarına bakarak arama gizliliğinizi şimdiden ayarlamanızı öneririm.

Çamur at izi kalsın mantığıyla gündemin oluştuğu ülkemizde hiçbir zaman %100 güvenlik olmadığını ve kötü niyetli insanların etrafta kol gezdiğini unutmamak ve sürekli uyanık olarak online olmak en doğrusu olacaktır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Internetteki itibarınızı nasıl korursunuz?