4 mevsimlik bir ülkede yaşıyoruz. Hatta dünyada. Bu 4 mevsim içerisinde en soğuk mevsim kış aylarıdır değil mi? Üşüdüğümüz, dışarıya çıkarken en kalın kıyafetleri giydiğimiz ve tercih ettiğimiz kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan turp hakkında size bilmediğiniz bir kaç söyleyeceğiz..
Tıpkı kıyafetlerde, giyimde ve kuşanmakta nasıl kalın kışlık elbiseleri tercih ediyorsak yiyeceklerimizde, soframızda da mutlaka kışlık yiyecekleri tercih etmeliyiz.. Yediğimiz bu yiyecekler bizi elbette ki sıcak tutmaz. Fakat kış hastalıklarına karşı öyle bir bağışıklık kazandırır ki.. Turp gibi kalırız. Yani dinç kalırız..
Kış aylarında sofralarımızda mutlaka turp bulundurmalıyız. Çünkü turp adeta koruyucu bir kalkan görevi görmektedir. İçerdiği maddeler bizi bir çok hastalıktan ve tehlikeden koruyacak türdedir.
Turp yerken illaki sade yiyeceğiz diye bir şey yok. Çünkü bilinen bir gerçek vardır ki bir çok insan turpu sade yemekten hoşlanmaz. Bu yüzden sofralarımızda bulundururken günlük olarak bu durumu değişken hale getirmeliyiz. Yani bir gün sade yerken bir gün salatanın içine atarak bir gün yemeğin içine atarak bir gün ekmek arası yaparak.. Yaratıcılık ve boğaz rengi tamamen size kalmış bu konuda. Fakat bilinmesi gerekense haftanın en az 3 günü turp yemeliyiz..
Turp sadece dayanıklılık veren bir yiyecek değildir. Aynı zamanda tatlandırıcı bir özelliğe sahiptir. Hatta öyle ki sebzeli yemeklerin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Özellikle sebze çorbası olarak adlandırdığımız çorbaya en çok tat katan besin turptur.
Turp besini aynı zamanda enerji yüklüdür. Yoğun iş temposu olan kişiler için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır.
Turplar riboflovin içeren besinler arasında en çok riboflovine sahip olanıdır. Bir diğer adıyla B2 vitamini olarak nitelendirdiğimiz riboflovin eksikliğimizi yılda sadece 3 ay boyunca belirli aralıklarda turp yiyerek rahatlıkla çözebiliriz.
Aynı zamanda turplar azda olsa kilo düzeni konusunda bize yardımcı olmaktadırlar.
Kış Mevsiminde Turp !
Yorum Yaz