e
sv

Linux Tabanlı Cep Telefonlarına Bakış – Sonyericson Xperia Arc S

518 Okunma

Sony Ericsson Xperia Arc’dan sonra piyasada rekabeti bir basamak daha yükseltiyor. Sizlere Xperia Arc yazılarımla  Arc hakkındaki incelemelerimi sunmuştum. Önümüzdeki günlerde ise Xperia Arc S modeli ile Sony Ericsson dikkatleri çekecek.  Google’ı arkasına alarak Android ile yoluna devam eden Sony Ericsson, Xperia Arc’a S modeline ek bir güç katıyor.

Dış görünüm

Uzun bir süredir kullandığım Xperia Arc şuan benim için vazgeçilmez bir akıllı telefon hale geldi. Tasarımı, inceliği, kocaman ekranı açıkçası beni memnun eden en belirgin özellikleri olmuştu. Bu zarif ve müthiş cihazdan sonra birkaç gün önce Xperia Arc S ile tanıştım. Arc modeli ile Arc S modeli arasında tasarımsal olarak bir fark yok.  Bana gelen inceleme cihazı beyaz renkli ve açıkçası siyah renkli Arc modeline göre biraz daha karizma durduğunu itiraf etmeliyim.

İşlemci

Xperia Arc’da bulunan 1GHz’lik işlemci Xperia Arc S modelinde 1,4GHz’e çıkarılmış durumda. Aslında en belirgin ve en çok hoşunuza gidecek olan farklılık işlemci hızı ile karşımıza geliyor. Xperia Arc modeline göre Arc S üzerindeki işlemci bariz bir şekilde performans artışına etkin olmuş. Cihazı kullanmaya başladığım ilk dakikalardan itibaren bu performans farkını hissettim. 400Mhz’lik bir hız artışı Xperia Arc’a bariz bir üstünlük sağlamış.

      

Batarya 

Arc S modelinin Arc modelinden bir diğer farkı ise pil ömrü olarak karşımıza geliyor.  430 saat 2G ve 400 saat 3G bekleme süresi sunan Xperia Arc modeli, Arc S modeli ile 2G ve 3G şebekesinde 460 saate çıkarılmış durumda.

Konuşma sürelerini kıyasladığımız zaman 7 saatlik konuşma süresine sahip Xperia Arc modelinin, Xperia Arc S ile 7,5 saate çıkarıldığını görmekteyiz. Arada 30 dakikalık bir fark var.

      

İşletim Sistemi

Xperia Arc işletim sistemi, Android 2.3.3 sürümü ile gelmekte. Ardından Sony Ericsson beklemeden yeni bir güncelleme yaparak Xperia Arc’ı 2.3.4 sürümüne güncelledi.  Xperia Arc S üzerinde ise yine 2.3.4 Android sürümü ile karşımıza gelmekte. Sony Ericsson’un Android güncelleme konusundaki hızı ve sürekliliği göz önüne alındığında ileriki sürümlere açık bir cihaz olduğunu söyleyebilirim. Zaten Sony Ericsson cihazlarını piyasaya sürdükten sonra muhakkak ki üst sürümlere update çıkarmakta. (İşlemcileri yetersiz kalan modeller için mecburen bir süre sonra updateleri durdurulmakta.) Sony Ericsson’un bu güncelleme prensibini takdir ediyorum. Böyle cihazlarda maalesef ki bazı firmalar güncelleme çıkarmakta geç kalabiliyor.  Kısacası Arc S modelini satın alırken ileriki güncellemelere hatta Android 4.0′a açık olacağını düşünebilirsiniz.

Ekran

Geniş ekranı sayesinde Xperia Arc modeli dikkatimi çekmişti. Yine Xperia Arc S’de rakiplerine göz dağı veren 480×854 çözünürlüğündeki 4.2 inçlik ekranı ile karşımıza geliyor. Ben Xperia Arc’ı kullandıktan sonra daha ufak birçok cihazı kullanmaya çalıştığımı fakat Arc modelindeki keyfi alamadığımı itiraf etmeliyim. Alışınca bırakamıyorsunuz. Xperia Arc S üzerindeki ekran da yine bu hazzı bana veriyor.

      

Ekran üzerinde yine Xperia Arc’da olduğu gibi çizilmelere karşı dayanıklı bir band var. Bunun yanı sıra Xperia Arc S kutusundan bir koruma bandı daha çıktığını itiraf etmeliyim. Bu bandı cihazınızın ekranına yapıştırırken biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Açıkçası bu işi cihazı satın aldığınız yerdeki teknik bir elemana yaptırmanız daha iyi olacaktır.  Sony Ericsson bu konuda da benden tam puan aldı.

Kamera, Fotoğraf ve Video

Xperia Arc S üzerinde yine Xperia Arc’da bulunduğu gibi 8.1MP’lik bir kamera konumlandırılmış. Sony’nin diğer modellerde de olduğu gibi Sony Ericsson’a belirgin bir fark sağlayan kamerası aynı şekilde karşımıza gelmekte.

Xperia Arc S üzerindeki kameramız 8,1Mp olmasının yanı sıra 720p HD videolar çekebiliyor. Elbette ki Exmor R Cmos algılayıcılı kameranın Sony farkını ortaya çıkardığını göstermekte. Bir çok cihazda HDMI çıkışı lüx olarak görülse de Xperia Arc modelinde standartlaşan HDMI çıkışı Xperia Arc S ile tekrar karşımıza geliyor. Bu sayede cihazımızı televizyon ve monitörlere bağlayarak görüntü alabilmekteyiz. Hatta sunumlarınızı cep telefonunuz üzerinden bile yapabileceğinizi söyleyebilirim. Hele ki oyun oynamak ayrı bir keyif. Kutusundan da bir HDMI kablosu çıkmakta.

      

3D Desteği

Xperia Arc modeline hatırlarsanız son güncelleme ile 3D fotoğraf çekebilme özelliği gelmişti. Xperia Arc S modelinde ise mevcut 3D desteğini olduğunu görmekteyiz. Bu sayede 3D destekli fotoğraflar çekebilir,  bu fotoğrafları 3D destekli bir monitör ya da TV üzerinden görebilirsiniz.

Sonuç

Son olarak hatırlatmak isterim. Xperia Arc modelinde olduğu gibi Xperia Arc S modelinde de 3G görüntülü görüşme kamerası yok. Bazıları için negatif bir durum olsa da görüntülü görüşme kullanmadığım için bir eksiklik olarak düşünmüyorum. Kaç kişi cep telefonundan görüntülü görüşme yapıyor ki?  Belki ilk çıktığında merak, heves ile kullandık ama pek de kullanan olduğunu sanmıyorum.

Arc modelinde cihaza biraz yüklenirseniz, bir uygulama çok fazla cihazı yoruyorsa arkasında bir sıcaklık hissetmektesiniz. Mesela uzun süreli Google Maps kullanımında ya da Yandex Haritalar uygulamasını bir saatten fazla kullandığımda arkada işlemci ısısını rahatlıkla hissediyordum.  Xperia Arc S üzerinde de yoğun bir şekilde cihaza yüklenerek ısının oluşmasını inceledim.  Hafif bir ısınmaya Yandex’in haritalar uygulamasını uzun süre kullandığımda hissettim. Fakat Arc modeli kadar ısınmıyor ve size bu ısıyı çok fazla hissettirmiyor.

Bunun yanı sıra cihazda negatif bir durum yok. Hatta artıları ise çok çok fazla. Xperia Arc modelinin özel Rom’lar ile birkaç forumda 2GHz’e yükseltildiğini okumuştum. Müthiş bir hız olsa gerek. Merak ediyorum acaba Xperia Arc S modelinin overclock edilmesi ile kaç GHz hıza çıkabilinecek?

Tam bir akıllı telefon, pil ömrü, işlemcisi sizi tatmin edecektir. Üzerindeki pil kullanımı, şebeke, Wifi widget’ları ise pil kullanımında size avantaj sağlayacaktır. (Kullanmadığınız zamanlar veri iletişimi, Wifi, GPS gibi özellikleri kapatmak her zaman iyi bir tasarruf sağlıyor.)

Sonyericson Arc S

GENEL
3G Bant HSDPA 900 / 2100 – LT18i – HSDPA 850 / 1900 / 2100 / 800 – LT18a
2G Bant GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
Duyurulma 2011, Ağustos
Çıkış Tarihi Piyasada
BOYUT
Telefon Tipi Bar Tipi
Ağırlık 117 g.
Telefon Boyutu 125 x 63 x 8.7 mm
GÖRÜNTÜ
Ekran Ölçüleri 480 x 854 piksel, 4.2 inç
Renk Derinliği 16M
Ekran Tipi LED-backlit LCD, kapasitif dokunmatik
Çizilmeye dayanıklı önyüz
Accelerometer sensor for auto-rotate
Multi-touch giriş metodu
Sony Mobile BRAVIA Engine
Proximity sensor for auto turn-off
Timescape Ul
ZİL SESİ
Titreşim Var
Melodi Tipi MP3 ringtones
3.5mm jack
ÖZELLİKLER
Bas-Konuş Yok
WAP Yok
İşletim Sistemi Android OS, v2.3.4 (Gingerbread)
Mesajlaşma SMS, MMS, E-Posta, Push E-Posta, IM
Oyun Var
Kamera 8 MP, 3264 x 2448 piksel, otofokus, LED flaş, video çağrı, 3D geniş alan panorama, yüz ve gülücük algılama, imaj stabilize, video [email protected], devamlı otofokus, video light, video stabilize
Renk Seçenekleri Various
HTML Tarayıcı Var
Java Via Java MIDP emulator
PIM Yok
HAFIZA
Hafıza Kartı micro SD, maks. 32GB, 8GB kart dahil
Dahili Bellek 1 GB (320MB kullanıcı), 512 MB RAM
CPU: 1.4 GHz Scorpion işlemci, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255T Snapdragon
VERİ TRANSFERİ
MULTİMEDYA
MP3 Çalar Var
FM Radyo Var
Dijital Pusula
HDMI port
Mikrofon ile Aktif gürültü engelleme
MP4/H.263/H.264/WMV player
TrackID müzik tanıma
NeoReader barcode scanner
Google arama, Haritalar, Gmail, Youtube, Takvim, Google Talk
Facebook ve Twitter uygulamaları
Döküman görüntüleme
Adobe Flash 10.3 support
Prediktif metin girişi
PİL
Pil Tipi Standart Pil, Li-Ion 1500 mAh
Bekleme Süresi Maks. 460 saat (2G) / maks. 460 saat (3G)
Konuşma Süresi Maks. 7 saat 25 dak. (2G)
EK ÖZELLİKLER
GPS Var
Ses Kaydı Var
Adres Defteri Var
Alarm Var
Ajanda Var
Sesli Arama Var
Eller Serbest Var
Saat Var
T9 Var
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Linux Tabanlı Cep Telefonlarına Bakış – Sonyericson Xperia Arc S