Yapay zeka bilgisayarın veya bilgisayara bağlı bir robotun insanlara özgü hareketleri kendi iradesini ve aklını kullanarak gerçekleştirme yeteneğidir. Yapay zeka genellikle insana ait düşünme ve analiz etme kabiliyetinin robota verilmiş halidir. Yapay zekalar öğrendiği şeyleri asla unutmaz ve bunu tekrar eder. Bu sayede öğrendiği yeni bilgileri daha da gelişmiş hale getirerek insanlığın hizmetine sunar. Yapay zekanın bir diğer işleviyse insanların çözemediği bazı karmaşık sorunları insanlar gibi düşünerek çözer.
Yapay zeka genelde bilgisayar biliminde kullanılsa da tarım, matematik, tıp gibi bir çok alanda da kullanılır.Yapay zekalar bazı şeyleri gözlemler, sonra da önceden belirlenmiş parametreler temelinde o şeyi anlamaya ve tanımaya çalışır. Karşısındaki sorunu çözmeye çalışabilir ve buna tepki verebilir.
Yapay Zekanın Faydaları
-Hata yapma şansları yoktur.
-Uzay Biliminde yeni gök cisimleri keşfetmek için kullanılabilir. Bunlar makine olduğu için basıncın ve uzaydaki atmosferin bu robotlara herhangi bir zararı olmayacaktır.
-Bu robotlar insanların sahip olduğu bazı sınırlamaların üstesinden gelmek amacıyla da kullanılabilir. Az önceki maddedeki gibi uzay atmosferine ve basıncına dayanabileceği gibi yeraltı basıncına karşı da kullanılarak büyük fayda da sağlanabilir.
-Akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar yapay zekaya örnek gösterilebilir. Bunlara Apple’ın Siri’si ve neredeyse tüm akıllı telefonlarda telefonlarda bulunan GPS ve harita uygulamaları buna örnek gösterilebilir.
Yapay Zekanın Zararları
-Yapım, onarım gibi bazı gereksinleri ciddi miktarda maaliyetlidir.
-Programlarının değişen hayat koşullarına göre güncellenmesi ve kaybedilen kod veya verilerin tekrar yüklenmesi masraflıdır.
-Stephen Hawking ve Bill Gates gibi önemli insanların bu konu hakkında olumsuz görüşleri bulunmaktadır.
-İnsanlardaki ön sezgi ve bazı şeyleri yargılayabilme yeteneği onlarda bulunmaz.
Yapay Zeka Nedir ?
Yorum Yaz