Programlamaya giriş.

Uzman Yazar 10 Ekim 2011 14:00

Programlama bilgisayarlarin donanımlarına yön verecek olan istemcilerin hazırlanmasına verilen isimdir desek bir tanım yapmış olmayız.

 

Programlama teknikleri ilk olarak bilgisayar sistemlerinin calışma mantığına yakın olan makine dili ile ypılmaya başlanmış. Takibi değiştirilmesi ve oluşturulması çok zor olduğu için ilerleyen zamanlarda günlük hayatta konuştuğumuz dilleri kullarak hazırlanmış girdiler ile hazırlanmaya başlanmıştır. Standart diller ingilizceki terimleri ve stadart mantık girislerini kullanırlar. Aslında programlama dediğimiz islem bilgisayarın girilen veriyi ne yapacagini gosteren yol haritalarıdır. Once hedefinizi belirler giris cıkıslarınızı dusunur sonra bir harita hazırlarsınız. Harita islenir ve diger insanların ve sizin her zaman kullanabileceginiz. Şekle getirilir. Programlama dilleri her ne kadar gunluk anlayabılecegımız sekılde gorunsede bilgisayar bu metin seklinde hazırlanan bilgileri isleyemez. Yapılan projenin bilgisayar diline cevrilmesi islemine derleme deriz. Derleyiciler hazırlanan metni alır ve makine diline cevirirler.

 

Site icerisinde bulunan tum kodlar ozgur yazılım mantıgı ile hazırlanmış ve bilginin paylasılması ilkesi benımsendigi icin tum derleme islemleri tamamen ozgur bir derleyici olan GCC ve  GCC/++ ile yapılmıstır.

 

GCC, MAKEFILE gibi terimleri ne olduklarını dokumanlar icerisinde ve ilerleyen derslerde gorebilir ve kullanımı cok kolay olan bu derleyiciyi neden sectıgımızı anlayabılırsınız.

 

Birazda C’den bahsedelim. Tarihçe vs gibi bilgiler ozgur dusuncenin sembollerinden wikipedia’da zaten mevcut ben sadece benım icin c nedir nasıl bir dildir ondan bahsetmek isterim.

 

C makine diline yakın bir dildir. Her dil gibi bellek kaybına neden olabilen fakat bunun kontrolunun en kolay oldugu dillerden birisidir. Genel olarak su an icin sunucu sistemlrinde ve terminal uygulamalarında kullabılmakla beraber, gorsel programların giris cıkıslarını yapabılecek ek uygulamaların hazırlanmasında da kullanılabilir.

 

C de hersey basit bir mantıkla ilerler. Programlama işine başlayacak bir cok kişi programlama dilleri hakkında bilgileri merak ederek mutlaka okumustur ve teknık bazı terimlere mutlaka rastlamıştır. C hata yapmaya en elverişli dillerden birisidir desek yalan soylemiş olmayız. Diğer ileri dillere nazaran hata kontrolu cok daha zordur. nesne yani iç içe bir yapısı yoktur. Fonksiyon dedigimiz islemler kendi islerinde birbirlerini takiben calisir.(Multithread kullanılmıyor ise).

 

Programlamada esas sorun programın nasıl yazılacagı değil nasıl bir mantık ile calışacağı olacaktır. Bunun için gerekli islemleri öğrenip bir program yapma aşamasına geldinizde ilk yapmanız gereken programı nasıl bir mantık ile olusturacagınıza karar vermektır. Algoritma belirlemede diyebiliriz.

 

Bir kac teknik tabir belirtmek isterim.
Programlama dilleri basit yapılar içerir mesela eğer(if), değilse(else)… gibi bunun yanında islemleri yapmak icin ek kaynaklara ihtiyac duyarlar. Bunlara kütüphaneler diyebilir. Buna ornek olarak basit duzeyde stdio.h basit giris cıkısları içerir, ileri duzey islemler icin mysql.h mysql bağlantı araçlarını içerir. Bunların kullanımlarınıda zamanı geldikçe örnekler ile görecegiz.

Programlar fonksiyon fonksiyon calışır. Çok sayıda fonksiyon tanımlanabilir. Fonksiyon dedigimiz gelen veriye gore islem yapacak kod aralıdır. Bu bazen sadece islemini yapar bazende islem sonucunda kendini cagıran yere geri veri yollar.

 

Fonksiyonlardan once birsey dikkat cekmek isterim. C de 0 yok anlamına 1 ise var anlamına gelir.

 

Program ilk çalıştığında main adında ki fonksiyon çalıştırılır. Yani ilk işlem ana fonksiyonun çalışmasıdır. Anafonksiyonda diğer fonksiyonlar çağrılır ise diğerleri o aşamada çalışacaktır.

 

Birinci bolumun sonunda basit bir tanımlama yaptıktan kısa bir bilgi verdikten sonra 2. Bolumde biraz daha teknik bilgi verdikten snra ornekler ile progralamaya giriş yapmak mantıklı olacaktır.

Simdilik bu kadar. Herkeze iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

Yorumlar (0)

Bu yazıya ait yorum bulunamadı. İlk yorumu sen yapmak ister misin?